L’home del barret

Quan remenes fotos antigues de la família, penses que hi ha parents dels que s’hauria pogut escriure un llibre. Això és el que va fer l’escriptora Berta Jardí a la seva obra L’home del Barret.

Berta Jardí recrea en aquesta novel·la la vida d’un avantpassat seu, Heribert Casany, a qui Joan Miró va retratar en el quadre que dóna nom al llibre. En la novel·la assistim a l’espectacle d’un món en plena transformació, dels carruatges als cotxes de cavalls, de la pau a la guerra, de l’art a l’àmbit espiritual, de la vida a la mort…

Escolta la entrevista on Berta Jardí parla a la cadena SER de la seva novel·la L’home del barret

La vida dels dos amics, Joan Miró i Heribert Casany, va coincidir en els cercles artístics de la Barcelona del anys vint del segle XX i després va discórrer per camins bens diferents, separant-se com una cruïlla d’indrets que es bifurquen.

Els conflictes vitals del personatge s’entrecreuen en mig de la turbulència de l’època.

Els avatars d’aquest home interessat per l’art tenen un paral·lelisme en el quadre pintat per Joan Miró, que va canviar de nom diverses vegades i que ara està al museu Kimbell dels Estats Units.

Qui és l’home del quadre?

Heribert Casany es L home del barret, protagonista de la novel·la de Berta Jardí
Heribert Casany és L'home del barret

Heribert Casany és L’home del barret, protagonista de la novel·la de Berta Jardí. Un ceramista català, fill d’una família de carrossers de Barcelona que va introduir els primers automòbils al nostre país. Però a l’Heribert l’interessava l’art, no va treballar en la empresa familiar, sinó que va dedicar-se a la ceràmica. Formava part del cercle d’artistes amics de joventut de Joan Miró i estava bojament enamorat de la dibuixant Lola Anglada.

«Heribert Casany no va ser cap heroi ni cap geni. I segur que va tractar d’encaixar tan bé com va saber en l’engranatge de la història».

Automòbil del quadre Portrait of Heriberto Casany de Joan Miró, inspirador de L'home del barret
carruatge L'home del barret
L'home del barret era fill d’una família de carrossers

Al quadre en que Joan Miró va retratar-lo, curiosament, surt un automòbil que el relaciona amb l’empresa familiar, com si d’alguna manera no poguéssim desvincular la nostra identitat dels nostres orígens.  

L’home del barret és un personatge que vol desvelar el secret de la vida.

L’home del barret: una novel·la i un quadre a un museu de Texas

Berta Jardí Soler somriu
Berta Jardí Soler

Un dia de 1918, la història va fer un petit regal a Heribert Casany, el protagonista d’aquest llibre: el seu amic Joan Miró el va retratar, va immortalitzar la seva imatge en un quadre que va rodar pel món, amb diversos títols: El xofer, l’home del barret, Le Chauffeur i Man with a derby.

Berta Jardí. L'home del barret. Portrait of Heriberto Casany, 1918
Joan Miró

Berta Jardí recrea la vida de l’Heribert Casany, un jove que aspirava a ser artista. Ara la pintura està al Kimbell Art Museum de Fort Worth (Texas). Miró va pintar el quadre l’any 1918, es va exposar a Barcelona, va viatjar a París i Brussel·les, durant un temps va pertànyer al magnat dels automòbils Walter Chrysler.

Un artista a l’era de l’automòvil en L’home del barret

carruatge dels avantpassats de la Berta Jardí
La Compañía General de Coches y Automóviles, propietat de la família Casany, era una empresa sòlida que comptava amb un miler de cotxes de lloguer i més de cinc-cents cavalls

En els llibres de Berta Jardí podem sentir com crepiten les brases d’uns mons que s’estan extingint, amb les seves peculiaritats i aspectes que resulten xocants i, de vegades, còmics per al nou ordre que comença a dibuixar-se.

En aquesta novel·la el pas inexorable del temps és la materia primera amb la què l’autora modela amb destresa i encís en l’estructura narrativa de la seva obra, en ella un personatge real dóna peu a la fabulació.

L’home del barret és un llibre que no podràs deixar de llegir.

bust de ceràmica d'Heribert Casany

L’art portarà l’Heribert Casany, l’home del barret vers el camí de l’espiritualitat. Les ceràmiques d’Heribert Casany són d’una bellesa primigènia, gairebé naïf.

Les ceràmiques d’Heribert Casany són d’una bellesa primigènia, gairebé naïf.

La història de l’home del barret t’atraparà!

Un llibre que no et pots perdre!


L’home del barret
Primera edició:
Univers llibres
ISBN:
pàgines:

Berta Jardí
2019
narrativa
978-84-17868-01-7
106

La autora: Berta Jardí

Berta Jardí, escriptora

La Berta Jardí Soler (Barcelona, 1956) també és autora del recull de contes Carnaval (La Magrana, 1987), les novelas La portentosa vida del sastre Bariloche (Columna, 2011), Un concert memorable (Columna, 2014), Saber estar (2021).


A %d blogueros les gusta esto:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close