Berta

Berta Jardí: narradora d’històries

Berta Jardí. Escriptora
Berta Jardí compagina l'escriptura amb la labor de voluntariat

Berta Jardí Soler és una escriptora catalana. El seu llibre més recent publicat és Saber estar.

Berta Jardí neix a Barcelona en 1956. Ha treballat en l’àmbit de la gestió i la comunicació.

Abans era una «escriptora de cap de setmana», fins que un dia, per aquests atzars que té la vida es va fer escriptora professional a temps complet. El resultat va ser els tres darrers llibres, que ha publicat cada dos anys. Actualment compagina l’escriptura treballant com a assessora de comunicació free lance i també com a voluntària en aquesta matèria amb dues fundacions sense afany de lucre.

És fonamentalment una narradora d’històries.

Berta Jardí i família

Els seus pares van ser Conxita Soler Sala i Enric Jardí i Casany, un prestigiós intel·lectual, crític d’art, assagista i historiador, advocat de professió i doctor en Dret que va fundar la Societat Catalana d’Estudis Jurídics, Econòmics i Socials.

Berta Jardí és la major d’una família de sis germans. El seu germà, Enric Jardí, és un dissenyador gràfic que ha realitzat importants aportacions a l’estudi de la tipografia, entre altres activitats.

Què feia abans de ser escriptora

Va estudiar Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona, ​​mentre simultaneaba els seus estudis amb treballs relacionats amb la gestió cultural.

En la seva activitat professional destaca la tasca com a gerent de Joventuts Musicals de Barcelona, ​​Mozartiana i l’organització d’un gran nombre de concerts i festivals de música clàssica.

El 1990 va començar a treballar a la Fundació «la Caixa» com a responsable de comunicació del Palau Macaya i posteriorment com a cap de premsa i directora de publicacions.

Berta Jardí esdevé escriptora

A partir de 2014 abandona la seva carrera com a gestora cultural i es dedica en exclusiva a l’escriptura.

Berta Jardí és una autora de ficció, la seva narrativa s’inscriu en un costumisme al què li ha donat una volta més de rosca. Ambientades en una Catalunya del segle XX, a cavall entre la tradició i l’aparició d’elements disruptius —com ara l’entrada dels tèxtils xinesos o les noves tecnologies—, les seves obres presenten una constant: la ironia i l’ús de el sentit de l’humor per tractar temes que d’altra manera resultarien tràgics. Els seus llibres destil·len un gust per mons en vies d’extinció i personatges que han sortit airosos dels embats de el temps, tot i que tot canvia al seu voltant.

Durant aquest temps de dedicació plena a la literatura col·labora en projectes del seu àmbit territorial (és sòcia fundadora de la llibreria «La Cultural», de Vilafranca de Penedès) i també com a periodista cultural en diversos mitjans El Temps, El món, El 3 de vuit o El Periódico de Catalunya.

És membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC).

Berta Jardí i les seves obres

Quinze contes constitueixen l’òpera prima de Berta Jardí, Carnaval, una obra preciosista ambientada a Venècia, que publica el 1987 Edicions de la Magrana.

Després d’aquesta col·lecció de narracions breus, escriu la seva primera novel·la La portentosa vida del sastre Bariloche, publicada el 2011 per Columna Edicions. Es tracta d’una obra en la qual el protagonista, Anton Bariloche, es rebel·la contra el seu propi destí anodí i emmotllat dins el convencional, per anar darrere dels seus somnis. Amb una bona dosi d’humor, Berta Jardí ens convida a reflexionar savoir faire d’altres temps i l’etern valor de l’amistat.

En 2014 publica Un concert memorable, on una altra vegada assistim a un món a punt de caducar i personatges sorprenents. El concert provoca, dins la petita població que l’alberga, una formidable tectònica de plaques on xoca la convivència entre alló que està a punt de pertànyer a el passat i el ritme imparable d’alló nou.

Un quadre de Joan Miró inspira la novel·la L’home de l’barret, 2019, editorial Univers. L’home de l’barret és un avantpassat de l’autora. Berta Jardí recupera la vida del seu oncle avi, ceramista, amic de Miró i altres artistes catalans de l’època, per presentar-nos-la en forma de novel·la.

Teatre:

En 2016 escriu el monòleg Coses de mare, per a la recentment desapareguda actriu catalana Montserrat Carulla i Ventura.

Un concert memorable, versió de Carles Marquès i Virgili.

Llibres:

Saber estar. Novel·la de Berta Jardí
Carnaval. Berta Jardí
L'home del barret. Berta Jardí
La portentosa vida del sastre Bariloche. Berta Jardí
Un concert memorable. Berta Jardí

Us convidem a llegir-los.

Lee los libros de Berta Jardí
A %d blogueros les gusta esto:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close